Összes oldalmegjelenítés

2012. december 20., csütörtök

„Michael mindig tartja a szavát” (Interjú Marc Surerrel, Michael Schumacherről)



Visszatérését mindig is hibának tartotta, s ezen véleményét sosem palástolta. Nem szabad viszont bedőlnünk az egykor F1-ben versenyző svájci, Marc Surer kritikáinak, ő nagyon is sokra tartja Michael Schumachert. Amikor kártékonynak nevezi az elmúlt három évet, valójában a Hétszeres rekordjai által felépített csodálatos szobrát félti leginkább, amit időközben kikezdett az idő vasfoga. Az alábbi, Christian Nimmervoll által készített interjú a Motorsport-total.com nevű német portálon jelent meg, s elsősorban a mercedeses három év negatív és pozitív vonatkozásait járja körül. Megspékelve egy érdekes személyes történettel.

Marc, szerinted milyen mérleget vonhatunk a második Michael Schumacherről?
Surer: Szerintem a visszatérés hiba volt, ezt már elejétől fogva mondogatom. Közben aztán ehhez kaptam némi támogatást Berine Ecclestone-tól is. (nevet) Hogy milyen személyes vonatkozásai vannak, nem tudom megítélni, sportszempontból nézve viszont mindenképpen hiba volt visszajönni, mivel így bebizonyosodott a legyőzhetetlen Michael Schumacherről, hogy legyőzhető.

Gondolod, hogy a motorsporttörténetben a félresikerült visszatérés marad meg inkább a ferraris aranyévek helyett?
Surer: Azt gondolom, hogy ez a visszatéréstől függ. A fiatal generáció, akik gyerekként csodálták Schumachert, most ellene versenyezhettek, és láthatták, hogy ő sem földönkívüli. Ilyen tekintetben bizonyára lesz hatása a visszatérés okozta károknak, de egy biztos: a sikerei mindenképpen örökérvényűek maradnak, ő pedig minden idők legsikeresebbje. Ezt a státuszát nem fogja egyhamar elveszíteni.

Csapatsorrend és csapatutasítások már Schumacher előtt is voltak, elég csak Sennára és Bergerre gondolni a McLarennél. De senkinél sem volt ennyire erős ez a sorrend, nemde?
Surer: Jól mondod, mások is csinálták már ezt, semmi kérdés. Az egyetlen ellenpélda Senna és Prost vagy még korábban Reutemann és Jones esete volt. A Williams lemondott a csapatsorrend lehetőségéről, mert számukra a konstruktőri bajnokság volt az elsődleges. Aztán pedig jött a nevető harmadik, Nelson Piquet. Vagyis vannak itt negatív példák is, amik a csapat hibás döntését mutatják. Én nem gondolom helytelennek, ha valaki a jobb versenyzőjére épít. A siker végül úgyis mindig megerősíti, hogy helyes döntés volt.

Az ő karrierjében sok ellentmondásos eset is volt: Adelaide, 1994-ben; Jerez, 1997-ben; a Rascasse, 2006-ban – hogy csak néhányat említsünk. Maga is elismerte interjúiban, hogy követett el hibákat, de teljesen nyíltan sosem kért bocsánatot. Ez amolyan szégyenfolt Michael Schumacher neve mellett?
Surer: Ezt egészében kell szemlélni. Sok határeset volt, de láthattuk, hogy Michael minden áron nyerni akart. Ez jellemezte egész karrierjét. Hogy ebből nem jött ki mindig szépen, rendben, de talán éppen ez volt a sikerének receptje: minden eszközzel küzdeni. És ennek általában meg is lett az eredménye – leszámítva talán 1997-et Villeneuve-vel szemben, ahol minden pontját elvették.

Belekényszerítették ebbe a kompromisszumok nélküliségbe? Stewart generációja új szintet képviselt, aztán jött Lauda, aztán Senna, aki minden nap tíz kilométert futott a strandon. Nem lehet, hogy Michael Schumacher esetében ez a könyörtelenség jelentette az egyetlen járatlan utat, ami lehetővé tette, hogy kiemelkedjen?
Surer: Maradjunk inkább annyiban, hogy ez a stílusának része volt.

A 2012-es az utolsó és bizonyára a legjobb volt visszatérése három éve közül. Egyetértesz?
Surer: Igen. Idén sokkal jobbnak tűnt az autóban, ez egyértelműen látszott. A teljesítménye egyértelműen jobb volt, mint a múltban – és mindig Nico Rosberghez kell persze viszonyítani őt. A monacói pole-köre egyértelműen a csúcspont volt. Sajnos utána viszont az autóját hátramenetbe kapcsolták…


A végén mutatott formája alapján befér szerinted a mezőny legjobb öt versenyzője közé?
Surer: Nem hiszem. A Forma–1 a fiataloké. Jól versenyzett, újra és újra örömet okozott nekünk a küzdőszellemével, de egyszerűen úgy látom, hogy a Forma–1 a fiataloknak való. A visszatérése a sportnak emiatt is tett jót: megmutatta, mennyire jók is a mai versenyzők.

Ide tartozik az is, hogy Sebastian Vettel manapság ugyanazt csinálja, amit korábban Michael Schumacher, csak éppen pár évvel fiatalabban?
Surer: Igen is, nem is. Ők ugyanis eltérő módon érték el mindezt. A Forma–1 nagyon bonyolult lett, ezek a gumik, a sok apró részlet… itt mindent jól kell csinálni. Egyszerűen úgy látom, hogy a különböző korosztályok másként viszonyulnak ehhez a helyzethez. Akár nevezhetjük őket számítógépes generációnak is, akiket nagyban támogat a csapatuk. Az már-már őrület, amikor halljuk mennyi útmutatást kapnak! Korábban a versenyzők döntöttek arról, miként vezetnek, ma a bokszfal. Ez egy teljesen más korszak, ezt el kell fogadnunk.

Mi volt a Te legnagyobb Schumi-élményed?
Surer: 1996-ban versenyeztem ellene gokarttal a Martin Schleyer Csarnokban, Stuttgartban. Az egy kerékpárpálya volt, meglehetősen gyors egy gokartnak. Enyém volt a pole, ő volt a második. Aztán odajött hozzám, és azt mondta: „Te, Marc, ne menj annyira, mert jó műsort kell csinálnunk a közönségnek.” Ekkor kételkedni kezdtem. Azt mondta: „Aki elöl megy, mindig visszavesz kicsit, hogy a másik megelőzhesse őt szélárnyékból.” Volt ott egy döntött kanyar, ahonnan elég nagy sebességgel jöhettünk ki a szélárnyékban. Vezettem, aztán két kör után hagytam őt elmenni. A következő körben ő vette el a gázt. Nyitva hagyta az ajtót, hogy megelőzhessem! Először azt gondoltam, csak azért mondja, mert győzni akar, de végül betartotta a szavát és teljesen sportszerű volt. Azóta nagyon tisztelem őt – és azt hiszem, ő is engem –, hogy ilyesmit csinálhattunk együtt. Már régen volt, de számomra meghatározó élmény volt tudni, hogy Michael tartja a szavát.

Ez azt is jelenti, hogy Te nyerted meg a versenyt?
Surer: Nem. Egy fiatal Forma–3-as versenyző, Wolf Henzler nyert, aki mindkettőnket legyőzött. Elkapott minket, mivel természetesen neki nem kellett tartania magát ehhez a megállapodáshoz.


A Surer által említett stuttgarti gokart rendezvény második versenye:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése