Összes oldalmegjelenítés

2010. szeptember 9., csütörtök

A Császár útja (20.) – Színes Schumacher: ami az elmúlt hónapok címlapjairól lemaradt

Alulkormányzás, falhoz szorítás, középmezőnyben sínylődés, büntetések, előzések, fejlesztések, visszafejlesztések, fájó sebek a múltból, kritikával illette, védelmébe vette, milyen volt, most milyen, öregszik, hibázott, a hírnevét kockáztatja, azt írják, leírják, ezt mondták róla, azt mondják róla, szakértik, szurkolják, elemzik, szétszedik, kiforgatják, megnyúzzák, belemagyarázzák… STOP! Az elmúlt hetek-hónapok slágertémáin túl is van élet Michael Schumacher körül! Íme hát a példák!

„Hiszek abban, hogy képes vagyok elérni a célom – a cím megnyerését.” – Ezt mondta év elején, s ezt mondja még ma is. Pedig azóta rengeteg dolog megváltozott Michael Schumacher körül.
Változott és visszatért. Michael Schumacher még ma is megdöbben azon a pozitív fogadtatáson, melyet már tavaly nyáron megkapott, a kudarcba fulladt Ferraris beugrásának bejelentésekor. Meglepte őt, hogy az emberek még három F1-mentes év elteltével is ugyanúgy szeretik őt, sőt, meglepte őt, hogy egyáltalán ennyire szeretik őt. Ha ugyanis korábban Forma–1-ről volt szó, ő amolyan védőpajzsot vonva maga köré hagyta figyelmen kívül a külvilágot – olykor azon részét is, melyet nem lett volna muszáj.
De változott és visszatért. Ugyanis távollétének köszönhetően kívülről is láthatta önmagát és azt a világot, amiben hosszú évekig aktív főszereplő volt, s így ma már jóval tisztábban lát mindent. Schumi lazább, közvetlenebb lett, aki nem rest az újkori F1 hátrányos változásairól képet alkotni, a kényes csapatutasítások kérdésében határozottan állást foglalni, kedélyeket csitítgatni a (még) bajnokesélyes barát, Vettel sorozatos hibái körül, sőt ha kell saját hibáit beismerni, bocsánatkérő sms-eket írni, melyek hiányát állandó támadói korábban folyton a szemére vetették.
Változott, de visszatért. Mármint a régi Schumacher-kép a címlapokra, a megosztó, akit folyamatosan támadnak, kritizálnak, vagy pusztán véleményeznek a megmondók, vén álmodozóként, bukott hősként, vagy épp piszkos gazfickóként ábrázolva őt. És akinek egy-egy történetét, esetét akár heteken keresztül cincálják a különböző médiumok még akkor is, mikor azok már réges-rég a lezárt múltat jelentik. Mert hiába a megváltozott hozzáállás, a Schumacher név még mindig a régi: figyelemfelkeltő és jól eladható.
Visszatért, és változott. Visszatérésével ugyan a korábbi támadások és a média állandó figyelme is újra mindennapjainak része lett, ő ezt a régi, nyugodtságának mértékét tekintve viszont teljesen új hozzáállással kezeli: „Számomra az a fontos, hogy hogyan dolgozok az autóval és a csapattal. A média csak egy mellékhatás. Nincsenek hatással arra a képre, amit a lelki szemeimmel látok.”

A média folyamatos élcelődései, provokálásai, de csupán érdeklődése is mindössze egy kényszerű áldozatként kap helyet Schumacher életében, melyet a korábbiaknál jóval lazábban, higgadtabban és tudatosabban visel el, tudva, hogy ez csupán a valódi lényeggel járó hordalék, mely mindössze minimális figyelmet érdemel.
És a dolog szemmel láthatóan működik! Míg a média heteken keresztül a Barrichellóval történt esetén, és az azt követő büntetésén rágódik, addig jónéhány vele kapcsolatos esemény elkerüli figyelmüket, vagy csupán töredékét kapja a lehetségesnek…

Jöjjön hát némi – hetek óta halogatott – szurkolói hiánypótlás!


Szabadítsátok ki Willit!

Az elmúlt hetekben munkája kapcsán nemcsak Michael Schumachernek gyűlt meg a baja a „hatóságokkal”. Willi Webert augusztus 5-én hűtlen kezelés miatt 360 ezer eurós pénzbírságra és kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Stuttgarti Államügyészség. Weber a Pole Position Marketing (PPM) nevű cégének csődje miatt került bíróság elé – már sokadjára. A történet egy 2005-ös „házkutatás-sorozattal” indult, melyre az említett cég 2004-es csődje kapcsán került sor. A stuttgarti központú PPM 1996 óta birtokolta a Schumacher-termékek értékesítésének jogát, melyet 2001-ig a PPM azonos rövidítésű (…), dierdorfi központú Pole Position Merchandising nevű leányvállalata birtokolt. Utóbbinak Weber (papíron) csak üzlettársa volt. E cég azonban 4,5 millió eurós adósságot halmozott fel, majd 2001-ben csődbe is ment, melynek közel 100 dolgozó vált áldozatává. Weber ekkor másfél millió dollár értékű Schumacher-terméket mentett át a stuttgarti központú cégéhez. Értsd: ingyen kapta meg az amúgy is adósságban úszó leányvállalattól – melynek amúgy lényegében ő maga volt a tulajdonosa… Az eset miatt a menedzsert – már az anyacég 2004-es csődjét követően – hűtlen kezelés vádjával kezdte el vizsgálni a Koblenzi Államügyészség. A vád szerint Weber bár tudott dierdorfi cége adósságáról, továbbra is adósságot halmozott, majd szándékosan vitte csődbe az anyacég PPM-et (is), hogy elkerülje a felvett hitelek visszafizetésének kötelezettségét, valamint az átmentett termékek elvesztését. Webert a koblenzi ügyészség 2008 szeptemberében egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 360 ezer euró megfizetésére ítélte, de ezzel nem ért véget a történet, ugyanis a stuttgarti ügyészség ekkor jelentette be, ők is vizsgálódnak az ügyben: lévén az anyacég stuttgarti központú. Ennek eredménye lett a mostani döntés, mely mértéke amúgy (állítólag) utolsó pillanatban tett vallomásának köszönhetően lett ilyen enyhe…

S hogy mindez miért is aktuális Schumacher kapcsán? Egyes források azt feltételezik, hogy a 68 éves menedzserrel történt év eleji részleges szakításukban e kétes ügyek is közrejátszhattak. Állítólag a tavaly átadott dubai Schumacher-ikertornyok (létrejöttük szintén Weber munkájának eredménye) kapcsán is történtek sötét ügyletek. Weber egy üzleti negyed kiépítésére használta fel védence nevét, és tervei között szerepelt a ’ Schumacher Business Avenue’ felépítése is, melyből azonban nem lett semmi. A rá szánt millióknak pedig nyoma veszett…
Hogy vajon ezen újságírói feltételezésekből igaz is valamennyi, nem tudni. Ám hogy Schumi és Weber szétválása kimondottan ennek lenne köszönhető, kevéssé valószínű. Sokkal inkább annak, hogy a kerpeni visszavonulását követően Weber új projektekbe kezdett (első eredmény: Nico Hülkenberg williamses szerződése), Schumi pedig visszatérése után szabadabb és önállóbb akart lenni, mint korábban.




Az elődök nyomdokain

Például azért, hogy a nyári szünet alatt szponzori rendezvények látogatása helyett önfeledten gokartozhasson fia, Mick társaságában a németországi Wittgenbornban. Az ifjabbik Schumacher egy-két éve aktívan próbálkozik apja szenvedélyével. A 11 éves Mick rendszeresen részt vesz kisebb-nagyobb gokartversenyeken, sőt ezt az idényt a Német Motorsportszövetség által kiírt DMV Gokart Bajnokság, a 10–14 éveseknek létrehozott, 60 cm3-es, 8 lóerős járgányokkal futó ’Bambini A’ kategóriájában versenyzi végig, az apja által résztulajdonolt KSM Racing csapatban, Tony Kart gépekkel. Anyja nevét használva, Mick Betschként…
Az idény 8. versenyére augusztus 15-én, a Vogelsberg Ringen került sor, ahová – ha már nyári szünet – „apu” is elkísérte csemetéjét. S ha már ott volt, ő maga is benevezett a KZ2-es kategória (125 cm3-es, 41 lóerős gépek 6 sebességes váltóval) versenyeire. Persze ő már eredeti nevén… Hiába, a régi szenvedélynek még ma sem lehet ellenállni!
Elsőként az ifjú Schumacheren volt a sor. Szombaton a 13. helyre kvalifikálta magát, s a vasárnap kora reggel futott első versenyt a 12. helyen zárta. Ezt követően délután már a papának szurkolhatott, aki 77-es rajtszámú (vajon miért ennyi…?) gokartjában a harmadik helyről várta a szabad jelzést. Schumi a rajtot követően az ötödik helyre esett vissza, ám a harmadik körben már másodikként haladt át a célvonalon. Győzelmi esélyei azonban nem voltak: az 5. körben ugyanis balesetbe került, és kiesett.

Nem túl jó kezdés ez a két Schumi számára, ám a java még hátra volt! Mick közvetlenül apja után máris a rajtrácson állt. Egész pontosan a 12. kockában – előző versenyének helyezése miatt. Ahonnan indulva már az esős verseny első körében a 4. helyre tornázta magát, s amellett, hogy itt is csapott le előtte a kockás zászló, a leggyorsabb kört is ő futotta!
Idei második legjobb helyezése volt ez. Az előző, wackersdorfi hétvége második versenyén is 4. helyen ért célba (akkor az első versenyén 5. lett), ám az eddigi legjobb helyezéstől még így is elmaradt: az idény legelső versenyét, a „hazai” földön – „apu pályáján” – megrendezett kerpeni 1. futamot ugyanis megnyerte! Emellett van még egy kerpenben elért 11. helye a második futamról; Oppenrodban 16. és 23. volt, Hahnból egy 15. és egy 20., a múlt hétvégi urloffeni versenyekről pedig egy 7. és 11. helyezéssel távozott. Mindez jelen pillanatban az összetett bajnokságban 92 pontot és a 9. helyet jelenti számára. Lemaradása az élen állóhoz képest pedig 99 pont.

Ismerős helyzet? Távol a bajnoki esélyektől, még tanulófázisban… Szerencsére őt még nem támadják miatta. Tán ezért is a média reflektorait távolabb tartó, az irreális elvárásoktól óvó Betsch név. Talán Michaelnek is álnéven kellett volna visszatérnie?
Wittgenbornban így is lebukott volna! A nagyobbik Schumi ugyanis látványos előretöréssel tette a maga számára izgalmassá második futamát. Tudniillik az utolsó helyről rajtolt, ám a régi időket idézve száradó pályán slickeket használt – és meg is kezdte a felzárkózást! Az első körben négy, a másodikban egy, a harmadikban négy, a negyedikben kettő, aztán négy, majd három helyet nyert, s már a második helyen száguldott (egy ideig vezetett is), mikor újra esni kezdett. Márpedig ez egy slickeken száguldó versenyző számára nem a legörömtelibb hír. Így aztán az utolsó három körben öt helyet bukva, a 77-es rajtszámú „hétszeres” végül 7. lett – mintegy előrevetítve spái hétvégéje alakulását…

Remek móka lehetett ez apja és fia számára egyaránt. A hétvégét együtt töltve, a pálya mellett grillezve, a „kollégákkal” barátkozva, lakókocsiban megszállva – amolyan igazi versenyzőéletmódot folytatva. Nem utolsósorban névtelen átlagemberként, távol a szalagcímektől, büntetésektől, elvárásoktól, a vitáktól, kétkedő szavaktól és rágalmaktól. Csak és kizárólag a versenyzés örömét élvezve, hangulatát megélve.
Mert Schumi hároméves szünete során éppen ezt a világot fedezte fel magának újra: a motorversenyein, gokartozásain ismét előjött a régi reflektormentes, olajos-benzines idők hangulata, ahol minden versenyző csupán versenyző, ahol maga is órákig bütykölheti gépeit, s ahol nem kell másra figyelnie, csak a száguldásra és a gépekre. És hiába a hét F1-es bajnoki cím minden előnye, kiváltsága, Schumi újra és újra visszatér a gyökerekhez, és most Mick-kel is ezt a világot igyekszik megismertetni, hisz ez adja az alapját a motorsport iránti szerelemnek, minden más – elhivatottság, siker, hírnév – csak ezután jön.




Lóerők – másként

Mick Schumacher tehát szemmel láthatóan édesapjára ütött, ami a versenyzést illeti. Tán hamarosan majd őt is láthatjuk egy Häkkinen, a kis Hugo ellen küzdeni a pályán – mondjuk egy nemzetközi gokartversenyen…
Schumi lánya, Gina Maria viszont önmegvalósítás terén anyja nyomdokain lépked: július elején westernlovaglásban nyert versenyt a szülei által alapított lovas komplexumban rendezett CS Classic verseny gyermekeknek kiírt kategóriájában. Úgy tűnik, ő édesanyja szenvedélyét örökölte…
Bár a hétszeres bajnok feleségéről, Corinna Schumacherről kevésszer esik szó a médiában, két dolog biztosan beugorhat róla. Az egyik, amint a szőke családanya, arcán még a sok-sok izgalom nyomaival, az örömtől viszont már megkönnyebbülve öleli át férjét egy győztes verseny, egy bebiztosított bajnoki cím után, hatalmas puszival édesítve a diadalt. A másik pedig, hogy példamutató családanyaként távol tartja magát a nyilvánosságtól, a címlapoktól. Igazi állatbarátként viszont akár a reflektorfényt is vállalja, s ha kell, a neve és pénze által kínált kiváltságokat is kihasználja. Mert egy jó ügy megér ennyit! Corinna Schumacher pedig szereti a jó ügyeket – na meg a ló-ügyeket…
Legalábbis a 2006-ban a Törökországban haszonállatként használt lovak megmentéséért indított Peta-kampánya erre utal. A ’Traktorokat lovakért’ akciója persze csak egyik oldala Corinna szenvedélyének, melyet az állatok, s azon belül is a lovak iránt érez.
Pedig kezdetben félt tőlük… Először még kislányként ült pónilón, de ez még koránt sem lett szenvedély, hisz hogy azzá váljon, arra egészen a 2000-es évek elejéig kellett várni. Egy dubai nyaralásuk során ismét lóra pattant, és valami csodás dologra bukkant: „Volt a ménesben egy quarter ló, amit azért tartottak, hogy a kiegyensúlyozott természetével megnyugtassa a többi lovat. Azt mondtam, hogy ezen a quarter lovon szeretnék lovagolni. És ezeken a csodálatos teremtményeken keresztül fedeztem fel ismét a lovaglás szeretetét.”
Olyannyira, hogy 2006-ra elkészült a Schumi a tízedik házassági évfordulójukra (2005) szánt ajándéka: Corinna végre a saját nevét viselő ranch-én lovagolhatott. A farm a svájci Givrins 3200 négyzetméterén terül el, s ma az alpesi állam legnagyobb, legmodernebb westernlovas komplexumaként működik, ahol 26 lóboksz és egy több mint 1400 néző befogadására alkalmas lovas csarnok várja immár évek óta az egyre rangosabb versenyek mezőnyét.
Corinna álma egyre valóságosabb – na meg sikeresebb. Olyannyira, hogy idén először a Westernlovas Európa-bajnokságnak is otthont adhatott (akárcsak 2011-ben) a CS Ranch. Az egyhetes programra közel 250 ló érkezett szerte Európából.
S a résztvevők között három Schumacher is szerepelt!

Maga a sportág amúgy amerikai „találmány”. A western lovaglás ugyanis az amerikai állattartó életmódhoz szorosan kapcsolódó lovas feladatokból alakult ki. Az igazi cowboy legfőbb értéke a ló volt. Ha jól bánt vele, harmonikusan tudott vele együtt dolgozni, az egyfajta dicsőség volt. S miként az autóversenyzésben is valódi elismerést von maga után egy-egy a sofőr által bemutatott látványos előzés, driftelés, zsonglőrködés, úgy a lovasoknál is megsüvegelendő volt egy-egy marhaterelés közben „előkapott” látványos mutatvány a lóháton.
Ezen elemekből alakult hát ki a ’reining’. Pontozásos sportágról van szó, melyben a meghatározott elemek végrehajtásának minősége dönt. A reining lelkét az ember és a ló viszonya adja: minél természetesebb módon képes rávenni lovas a lovát a – már egyáltalán nem természetes – mozdulatokra, állat és ember között annál nagyobb a harmónia.
A reining a hirtelen irányváltásokról, a ló tökéletes ismeretéről szól. A lovas úgy veszi rá az állatot egy-egy pörgésre (spin), hátraléptetésre (lényegében tolatás), vagy éppen a leglátványosabb elem, a „csúszó megállás” (sliding stop – gyors vágtázást követő hirtelen „fékezés”, mely során a ló hátsó lábain csúszik, nagy porfelhő kíséretében…) végrehajtására, hogy közben „hosszú száron”, azaz a gyeplőt lazán tartva, mindössze egy kézzel fogva, súlypontáthelyezésekkel irányítja paripáját, aki a végrehajtott feladatok során folyamatosan megőrzi nyugalmát. A versenyhez persze igazi cowboy-öltözék dukál: Jockey-kalap, sarkantyús csizma, miegymás…

Olybá tűnik, a Schumacher-családban a lóerők uralma más értelemben is kihívást jelent!
Márpedig a hazai pályán megrendezett Európa-bajnokságnál jobb kihívást nem is találhattak volna. S hogy ne csupán a rendezés jelentse az egyetlen próbatételt, a család is nyeregbe pattant.
Elsőként Gina Maria, aki Gunners Enterprise nevű lovával az első helyen végzett (holtversenyben) a gyermekeknek kiírt ’USA Limited Non Pro’ kategóriában. Aztán következett Corinna, aki Nimble Star Wars nyergében a Schumacher névhez méltóan szerepelt az amatőrök versenyében: Európa-bajnokká koronázták. Ha valaki azt gondolja, a hazai pálya kissé lejtett számukra, nos, téved! Corinna Schumacher már évek óta versenyez a westernlovaglás reining nevű szakágában, számos trófea díszeleg polcain, és naponta órákat tölt edzéssel, gyakorlással a minél jobb eredmények érdekében.


Szenvedélyes. Ebben bizony nem különbözik férjétől. Maximalizmusa olyannyira „Schumacheri”, hogy a Corinna Schumacher Ranch-en csakis a legmodernebb, legtáplálóbb takarmány kerülhet a lovak elé (Olaszországból), akik nem mellesleg speciális talajú, speciális fából készült istállójukban, lószoláriumukban pihenhetik ki a versenyek megpróbáltatásait… Mindenből csakis a legjobbat!
A komplexum modernségét amúgy annak sokoldalúsága is megmutatja. A CS Ranch nem csupán lovas csarnokból és istállókból áll, de konferencia- és klubhelységekkel, kiszolgálóegységekkel, ajándékbolttal is rendelkezik. Mindez persze luxuskivitelben.
Vajon mi lesz az ajándék a húszadik évfordulóra…?!

Ahogyan Corinna kissé aggódva, mégis maximálisan elfogadva-támogatva segíti férje F1-es pályafutását, úgy Michael is igyekszik a legaktívabban részt vállalni párja álmának megvalósulásából. A lovascentrum felépítésekor is aktívan tevékenykedett, fúrt, faragott; de magát a ’reining’ lovaglást is alaposan megismerte. S ha éppen arról van szó, nyeregbe is pattan – akár egy-egy versenyen is.
Most éppen „arról volt szó”… A június 28 és július 4 között megrendezett esemény (ez az évente rendezett CS Classic és az idén itt rendezett Eb együttesét takarja) kapcsán ugyanis Schumacher – kihasználva saját médiaértékét a „jó ügy” érdekében – öt ország öt „F1-es tévéjét” hívta vendégül egy kis vadnyugati megmérettetésre – a német RTL, az angol BBC, az osztrák ORF, az olasz RAI 1 és a holland RTL 7 csatornák riportereivel. Az eseményre július 3-án (némi felkészülést követően) került sor, amolyan „Eb-betétfutamként”. S amellett, hogy elsősorban a média figyelmét próbálták megnyerni általa a western szakág számára, remek show-val is szolgált mind a kilátogatóknak, mind pedig a Schumival ily módon exkluzív anyagot készítő tévétársaságok nézőinek.
Elvégre Schumachertől ritkán látunk hatalmas „füstölős” fékezéseket, pörgéseket, gyorsításokat, kanyarvételeket bemutatni… egy ló nyergében. Márpedig most ezt tette, miként az F1-es bokszutcából ismert riporterek, például a szépszemű BBC-s, Lee McKenzie vagy éppen az ORF-es Ernst Hausleitner. A selymeshangú brit hölgy igencsak jól (második lett a versenyben), míg a fura ingjeiről és szemüvegéről ismert osztrák felettébb viccesen (utolsó lett) teljesítette a kötelezőt. A versenyt amúgy az RTL riporternője Frauke Ludowig nyerte, Schumi pedig Gunners Enterprise-on – azaz lánya lován ülve – harmadik lett.
Legalább végre láthattuk őt dobogón az idén is…

„Ez az a hely, ahol el akarjuk tölteni az életünket.” – mondja Schumacher az RTL riporterének a „nagy versenyt” követően, házuk hatalmas, a Genfi-tóra néző udvarán állva. „Hogy miként eltölteni, az már más kérdés. Hogy egyszerűen csak ülök nyugodtan a karosszékben és könyvet olvasok, vagy továbbra is valamiféle aktív tevékenységet végezzek… deee azt hiszem, én lennék az utolsó, aki előbbit választaná, mert egyszerűen túl nagy energiabomba vagyok, és muszáj valamit csinálnom, aktívnak maradnom.”
És valóban aktív. Gokartozik, lovagol és éli álomba illő életét csodás felesége és két gyermeke társaságában. Mindene megvan már, így nem szorul rá, hogy a világot körbeutazva kéthetente kitegye magát az emberek folyamatos kritikáinak és támadásainak…
Nem is ezért csinálja. Csupán azért, amiért minden mást – lovaglást, gokartozást, farmépítést: életszenvedélyből!



* A Schumacher reining versenyéről készült riportok megtalálhatók a CS Ranch hivatalos weboldalán (http://www.cs-ranch.eu/) angol, német, holland és olasz nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése