Összes oldalmegjelenítés

2012. március 5., hétfő

Egy levél a távolból...

Olykor talán túlságosan alábecsüljük magunkat, holott sosem volna szabad!

Itt van például az a bizonyos megkopottnak vélt némettudás… Pár hete levelet kellett írnom Svájcba. Márpedig ha ezt magyarul teszem, viszonylag kevés eséllyel érek célt… Nem volt hát menekvés, elő kellett vennem jó ideje csak F1-es cikkek olvasására használt német nyelvtudásomat és megfogalmazni azt a bizonyos levelet, lehetőleg olyan minőségben, hogy a címzett olvasás közben ne nézzen alulkvalifikált írástudatlannak, és azt is pontosan megértse, mit akarok neki mondani.
A levél előbb magyarul készült el, aztán pedig jött a fordítás. Könnyebben ment, mint gondoltam, ám nyelvtudásommal kapcsolatos önbizalmamról minden elmond, hogy a kész változatot elsőként nem az eredeti címzettnek, hanem egy német nyelvtanárnak küldtem el átnézésre – azzal a felvezetéssel, hogy levelem nyilvánvalóan hemzseg a nyelvhelyességi és nyelvtani hibáktól, de tartalma talán érthető.
A válasz hamar megérkezett: „Gratulálok, nagyon jó ez a levél, csupán pár hibát találtam benne!” Hoppá, talán mégsem koptak meg azok az éveken át tanult németleckék odafent?

Mielőtt a Kedves Olvasó azt gondolná, magam fényezésére szánom mostani bejegyzésem, gyorsan leírom e leveles történetem tanulságát: az ember olykor a csak álomnak vélt célokat is képes elérni azzal, hogy nem ijed meg az első nehézségektől, s töretlenül bízik, sőt vágyja annak megvalósulását. Ez a fajta makacsság ugyanis útközben olyan dolgokra ébreszti majd rá őt, amikről előtte szintén nem gondolta volna, hogy van realitása és képes lenne rá. Ezek olykor szívmelengetően nagy felismerések – máskor meg csupán kellemes apróságok.

Mint például megfelelően megírni egy német levelet Svájcba.

Amikor e sorok írója kitalálta, hogy blogsorozatot indít kedvenc versenyzője, Michael Schumacher visszatéréséről, tulajdonképpen csak azt tette, amit odabentről folyamatosan hallott: ezt így kell tenned. Nem volt indok, csak motiváció (Ahogy az az érzéseknél lenni szokott.) Szeretett írni, szerette az F1-et és szerette Schumachert is – miért ne kapcsolhatná össze ilyen formában a három dolgot?
Megtette, s ennek eredménye immáron három éve tart. Egy kis eldugott belső fórumról indult, aztán saját bloggá vált, mígnem egy színvonalas és népszerű blog, az Ideális Ív föl nem fedezte magának. Nem várt, mégis lélekmelengető sikerek, melyekre csak be nem vallott álmokban mert gondolni, s melyeket nem tervezett, csupán jöttek maguktól.

Akárcsak a válasz Svájcba írt levelemre. 2012. március 3-a volt, éppen a tesztidőket bújhattam, így csak két nappal később, véletlenül vettem észre e-mail-fiókom tetején. Már lemondtam róla, hisz levelem elküldése óta majd’ három hét telt el, válasz viszont sehol. Pedig nem bíztam semmit a véletlenre: ott volt ugye a német nyelvtanár, és mivel a postázás éppen 13-án történt, teljesen biztos volt a siker…
Hát nem! – hittem legalábbis egészen a mai napig. Aztán egykedvű monotóniámból, melyet a felhasználónév–jelszó páros bepötyögése jelentett azonnal villámcsapásként ébresztettek a következő sorok:


"Nagyon mély benyomást tett rám Michael magyar szurkolóközösségének a hűsége és szenvedélye, és tudom, hogy Michael nagyon örül ennek. A Ti támogatásotok energiát ad neki, büszkévé teszi őt és erőt kölcsönöz számára a nehéz pillanatokban is. Az akciótok gigantikus, és reméljük, hogy Michaellel még sok szép pillanatot ünnepelhettek együtt. Michael nevében szeretném nektek szívélyes köszönetemet kifejezni ezért a csodálatos gesztusért!

Baráti üdvözlettel: Sabine Kehm"


A címzett tehát Kehm kisasszony volt, akit Michael Schumacher menedzsereként kerestem fel, egy merész ötletem támogatása miatt. Valami olyasmi hozzáállással, ahogyan anno sorozatomat, majd most németnyelvű levelemet indítottam útjára: egy szenvedély szülte álommal, de a realitás kétkedő szkepticizmusával. És most a némettanár után (akinek ezúton is köszönöm segítségét!) maga Sabine Kehm is rám cáfolt – holott korábban álmomban sem hittem, hogy egyáltalán beszélni fogok vele valaha is…

S hogy ő miről beszél? Mi ez az akció s mit köszön meg a hazai Schumi-szurkolóknak? Nos, azt a levelet, melyet hamarosan Ti, rajongók fogtok megírni az F1 hétszeres bajnokának, tele a 2012-es szezonra vonatkozó jókívánsággal – mégpedig itt, A Császár útja blogon, valamint a Mercedes AMG Klub oldalán keresztül!

Az akciót jómagam találtam ki, ám mindaddig egy percig sem gondoltam többnek puszta álomnál, amíg meg nem valósult. Most viszont valósággá vált – mit ne mondjak, kellemes valósággá!
Mindig hittem a rajongói támogatás erejében, a szurkolás nemességében, és ezen hitem a mai nappal még erősebbé vált. Látom ugyanis, hogy a zászlólengetés, az üdvrivalgás és dudaszó akkor is célt ér, mikor a címzett egyéb elfoglaltságai miatt – legyen az egy F1-es autó vagy egy F1-es legenda menedzsmentjének vezetése –látszólag nem reagál rá.

Ezért kell nekünk végigvinni mostani kezdeményezésünket is, hogy annak színvonala és mérete valóban kiérdemelje Sabine Kehm kedves dicsérő szavait, s hogy elég erős legyen ahhoz, hogy Schumit újra a sikerek felé terelje.

Hogy ez nem rajtunk szurkolókon múlik? Ó, dehogynem! Hisz olykor talán túlságosan is alábecsüljük magunkat – holott sosem volna szabad! Az akarat és a célokban való hit ereje ugyanis sokkal-sokkal nagyobb, mint gondolnánk!

Ezt most Ti is megmutathatjátok, és reméljük meg is mutatjátok!

Üzenni ezen bejegyzés alatt is lehet (regszitráció nélkül is!)


17 megjegyzés:

  1. Dall’etá di mio quanto guardo il F1 e sono una fedelmente tifosa di Michael Schumacher. Sono andata dovunque, sono salvata a lui e ho detto con vanto da tutti personi che sono una tifosa di Schumi. Nella mia camera c’é una scaffale su cui ci sono molti cosi sopra Schumi. Quando é finito il F1, sono stata triste, ma ho invocata che Lui ritorna. Mia fida é filata e io so che Scumi é regalo di F1! Via Schumi!

    VálaszTörlés
  2. Dear Michael, I am sending you my best wishes for this season, you're always be my favorite race car driver ever. Keep pushing for your next world championship title! Good luck! Tamás from Hungary

    VálaszTörlés
  3. Kedves Michael!
    Végre eljött az idő egy újabb bajnokság veszi kezdetét nemsokára.Tudom, hogy már alig várod, hogy újra a legjobbak ellen versenyezhess, így 18 év után is, hiszen te és a F1 egyek vagytok!Egyikőtök sem létezik a másik nélkül.Az életed a versenyzés és ne hagyd, hogy a sok "okos" elbizonytalanítson ebben.Tudom, hogy neked is minden vágyad minimum egy újabb pódium ehhez kívánok sok sikert és kitartást ahogyan eddig is tetted.Persze egy 8. trófea tenné fel az i-re a pontot, ez motiváljon legbelül hiszen te egy győztes vagy!De ne legyen benned kétség ha esetleg nem jön össze te akkor is mindenidők legjobb pilótája maradsz nekem és sok millió embernek a földön.Egyet ne felejts, a legfontosabb az, hogy élvezd a versenyzést!Amíg ez az érzés benned van ne hagyd abba, még akkor se ha a rosszakaróid ezt "tanácsolják".Kívánom, hogy miharabb viszontlássuk a dobogó legfelső fokán!További szép sikereket kívánok az egész család nevében!
    ui.:Miattad anyukám is újra nézni kezdte az F1-et!Ádám from Hungary

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ádám!

      Igyekszünk minden magyar hozzászólást lefordítani!

      Köszönjük a részvételt, Schumacher is biztosan örülni fog neki.

      Üdvözlettel, Mercedes AMG Klub

      Törlés
  4. Ezt letudnátok fordítani?Nagyon megköszönném!

    VálaszTörlés
  5. Gyerünk Michael, a dobogon akarunk látni, mutasd meg ezeknek a fiataloknak, hogy Te ki vagy.! Sok sikert!
    István.

    VálaszTörlés
  6. A Legjobb Versenyző és EMBER a Világon!

    VálaszTörlés
  7. Michael Schumacher Simply The Best!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Schumi!
    Nagyon remélem, hogy jól fogsz szerepelni, ebben a szezonban, és az elkövetezendőkbe is!(legalábbis nagyon remélem hogy nem volulsz vissza még úgy 15 évig, mert nem lenne kinek szurkolnom az F1-be :)

    Matyi, Hungary

    VálaszTörlés
  9. Kedves Michael!

    1997-ben miattad kezdtem figyelemmel kísérni az F1-et.
    Minden szezonodban csak érted szurkoltam.Minden futamod veled izgultam végig.
    A 8. VB címedért is együtt akarok veled izgulni és örülni!
    Rakjátok már össze azt az autót rendesen,mert csak az hibádzik a sikeredhez!
    Azok akik gáncsoskodnak tudják,hogy te vagy a legjobb,csak nem akarják elfogadni.A korod nem akadály,ezt te is tudod.
    Ameddig örömöd leled benne,én támogatlak szurkolásommal,ahogy emberek
    milliói velem egyetemben.

    Minden jót kíván Attila Magyarországról!

    VálaszTörlés
  10. Hi Michael!

    A 90-es évek eleje óta kísérem figyelemmel a pályafutásod, és amikor abbahagytad, biztos voltam benne,hogy egyszer még visszatérsz. Azt is tudom hogy tovább folytatod, és aláírsz még néhány évet, mert a véred nem hagy nyugodni, amíg legalább egyszer nem állsz a dobogó legmagasabb fokára. Mert minden bajnok erre vágyik. Persze ha idén sikerül, lehet lenyugszol, mert teljesítetted önmagadnak amiért visszatértél. És mi támogatunk ebben minden egyes F1 futamon, hogy teljesüljön az álmod.
    Úgyhogy, GO SCHUMI,GO!
    morge, HUNGARY

    VálaszTörlés
  11. Dear Michael!

    I started watching F1 in 2004, so i became a fan in your era. I hear everywhere about Fangio, Clark or Ayrton, but as I saw you racing, you were (and you are, of course) the best for me although you weren't my favourite that time. When you retired, we lost a legend, and F1 became not the same as before. I was very excited in the summer of 2009, and became very sad, as you couldn't replace Massa in the Ferrari. On december 23rd this year, I became 18, so I couldn't have got much better birthday gift, as you announced to come back in 2010!!! Now, you are one of my favourite drivers, and me and my family jitter you to reach the highest level in 2012!!!

    Best wishes for your career and your family,

    Attila Dezső from Hungary

    VálaszTörlés
  12. Let sending this on be kind Schumachernek.köszönöm.
    I am respected Schumacher Wágner Tamás 24 year ones.
    I would like to be a racing driver!I have an offer from more place, but the 2012 expenses would cost 40.000 euros what does not stand for my provision unfortunately. I am begging you indeed I plead to you if he has an opportunity for him let him be the I favour it!I do not offer less than the formula renault 1600cm the championship title of a championship. I can win my need only he would have a sponsor.
    I am begging you if he can let this dream of mine help!email:wtamas@index.hu

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  14. Lieber Michael!
    Ich erinnere mich leider an keinen einzigen Moment, als du in der F1 mein Favorit war, es gab immer einen anderen, der mir mehr am Herzen lag.
    Aber wir dürfen micht vergessen, dass du ein siebenfacher Weltmeister bist, und du hast in deiner Rennfahrer-Karriere etwas riesengroßes erreicht, die nicht viele können, und dass das Ergebnis kann ein Vorbild sein für jedermann, ob für einen Konkurrenten, oder für einen Fan: Beharrlichkeit und Glaube, dass selbst die unglaublichsten Träume erreicht werden können.
    Ich wünsche dir weiterhin viel Erfolg und eine tolle Saison in diesem Jahr!
    Mit freundlichen Grüßen,
    Beata aus Ost-Ungarn

    VálaszTörlés
  15. Kedves Michael!

    Rendes Gábor vagyok Esztergomból, 24 éves. Már gyerekkorom óta hatalmas szurkolód vagyok és minden tiszteletem a tiéd, mind a mai napig. Sok szép előzést és emlékezetes pillanatot okoztál nekem, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Emlékszem, hogy kisgyerekként az egész szobám fala a te posztereiddel volt tele úgy, hogy nem látszott a tapéta sem :) Amikor 1999-ben Silverstonban lábtörést szenvedtél én sírtam a TV előtt és akkor is, amikor visszavonultál. Úgy éreztem, hogy kevesebb lettem és az egész autósport kevesebb lett azáltal, hogy nem versenyzel. Amikor viszont bejelentették, hogy visszatérsz! Na akkor újra hevesebben vert a szívem és vártam minden hétvégét, hogy megint a pályán lássalak és bebizonyítsd minden kétkedőnek, hogy igenis Te vagy a bajnokok bajnoka. Idén remélem tényleg versenyképes lesz az autó és már az első 2 futamból is látszott, nem véletlen az a 7 csillag :) Én sok sikert kívánok és remélem idén újra a dobogó legfelső fokán láthatlak, mint régen.

    Hatalmas rajongód: Gábor

    VálaszTörlés
  16. Drága Schumi!

    Akkor ismerkedtem meg a Forma-1-el, amikor lábtörésed miatt sajnos épp nem voltál a sorozatban...Mégis éreztem, hogy "hiányzik valami, valaki". Amikor visszatértél az idénybe, akkor teljesedett ki, akkor szerettem bele ebbe a sportágba. Én is azt kérem, mint sokan mások, hogy még sokáig ne vonulj vissza, hiszen miattad nézünk Forma-1-et! Unalmas volt nélküled! Nagy sportember vagy, és remélem sokat látunk még a dobogón! Puszi az egész családodnak! A Hungaroringen találkozunk :)

    Tschüs,

    Tünde, von Ungarn

    VálaszTörlés