Összes oldalmegjelenítés

2012. november 11., vasárnap

Sportlegenda



Michael Schumacher szombat éjszaka felesége társaságában részt vett a Frankfurti Régi Operában megrendezett 31. Német Sportsajtó Bálján, amelyen azonban nem pusztán finom vacsorát, de Sportlegenda kitüntetést is kapott. Olyan német sportnagyságok után, mint Franz Beckenbauer, Boris Becker, Oliver Kahn, vagy a díjátadásnál személyesen segédkező műkorcsolyaszépség, Katarina Witt. Schumi a háromnegyed 11-kor megejtett díjátadót követően a német ZDF televíziónak nyilatkozott, mely interjút az alábbiakban magyarul közöljük.
 
Hogy érzi magát élő legendaként?
Schumacher: Meglehetősen élőnek, hiszen a többségnek nincs ilyesmiben része még életében, tehát már csak emiatt is szép ez. Különös öröm volt számomra olyan emberek körében kitüntetettnek lenni, mint például egy Wollmert (Jochen Wollmert, a Londoni Paralimpia asztaliteniszező bajnoka, aki azzal érdemelte ki a Szív Sportolója jelölést, hogy miután legyőzte, ünneplés helyett vigasztalni kezdte a hazai közönség előtt veszítő ellenfelét, William Bayley-t – a szerk.), ami miatt a ma este számomra hogy úgy mondjam, igazán érzelmes volt, és bizonyos helyzetek és élmények teljesen magával ragadtak. Így megkapni a Legenda kitüntetést természetesen hatalmas megtiszteltetés.

Milyen mérleget vonna az utóbbi három évről?
Schumacher: Egyértelműen pozitív mérleget. Természetesen a céljainkat, amiket magunk elé tűztünk, nem értük el. Ezek akkoriban, a bajnokcsapattal, a Mercedesszel és jómagammal nem is lehettek mások, mint a felépíteni egy csapatot, ami aztán ismét a bajnokságért harcolhat. Ezt az elmúlt három évben sajnos egyáltalán nem sikerült elérnünk, és ez idén sem volt másként, amikor a csapat nyert egy versenyt, és más szép pillanatai is voltak. De ezek nem számítanak, a helyzet elég egyértelmű, és ezért nekem is vállalnom kell a felelősséget, hiszen én is csak egy csapattag vagyok, és ezért bizonyos mértékben magam is felelős vagyok azért, hogy nem értük el a céljainkat. De ettől még úgy vélem, nyugodt szívvel tekinthetek vissza a teljes karrieremre, amely során úgy hiszem, nem csináltam olyan sok mindent rosszul.

Felipe Massa azt mondta tavaly, adjanak neki egy jó autót és máris a győzelmekért fog harcolni.
Schumacher: Igen. Azt gondolom, a versenyző természetesen mindig nagyon függ az autójától, ez egyértelmű. És ezért is felelőssége a versenyző a csapatépítés is. Ez sajnos az elmúlt három évben nem teljesen működött, de továbbra is azon fáradozom, hogy a Mercedest a helyes útra segítsem, amely feladatot a jövőben természetesen már a kollégáim fognak átvenni. De én továbbra is szurkolok nekik, hogy a jövőben ez sikerüljön nekik.

El tudja képzelni, hogy lesz értelme az életének a Forma–1 nélkül?
Schumacher: Időközben is élveztem a három évet. 2006-ban, a visszavonulásom bejelentésekor is úgy gondoltam, hogy vége a versenyzői pályafutásomnak, és meg kell mondjam, nagyon jól éreztem magam. És most is örülök a szabadságnak, amit élvezni fogok: a családi életet, és egyáltalán, amiket újra csinálhatok, mert nem kell többé a sporttal összeegyeztetnem, és arra gondolnom, miként érhetem el az utolsó századokat, tizedeket, ami egy versenyzőnek és egy vérprofinak természetesen a normalitást jelenti. Örülök, hogy ezeket magam mögött hagyhatom, visszatérhetek a normális életbe, ahol nem kell feltétlenül a versenyzéshez kapcsolódó dolgokat csinálnom, mert rengeteg más lehetőségem van más kihívásokra is.

Schumachert itt egy korábbi kitüntetett, a német kapuslegenda, Oliver Kahn is köszöntötte.

Oliver Kahn: Kedves Michael egészen különleges öröm számomra, hogy gratulálhatok Neked azért, hogy ma este Sportlegendává neveztek ki. Korábban hosszú-hosszú éveken keresztül követtem a pályafutásodat – még aktív kapusként is. Te tudod, hogy mi tesz igazán naggyá egy sportolót: megérteni a sikereket, és megpróbálni megismételni azokat. Neked ez hétszer sikerült, ami egészen fantasztikus, és minden tiszteletet megérdemel. De ahogy azt a legenda szó is sejteti, most itt a búcsú ideje. Tiszta szívemből kívánom Neked, hogy sikerüljön az átmenet a profi sportolói életből egy teljesen más életbe, és hogy találj magadnak feladatokat, ami ismét kihívást jelent neked, amit élvezel majd és örömet ad számodra – és mindenekelőtt elégedettséget. Ez számunkra, sportolók számára hatalmas kihívás. Minden jót és sok szerencsét!

Schumacher: Kedves tőled, nagyon köszönöm!

Két verseny, aztán mindennek vége. Valahonnan felülről jött mindez?
Schumacher: Egyértelműen felülről jött. Nem mellékes, hogy megvolt a lehetőségem továbbra is a sportban maradni, és arra is, hogy bizonyos ideig még a Mercedesszel dolgozzam együtt. De abban az időben én nem tudtam meghozni még a döntésemet, így tehát ez abszolút érett döntés volt, amivel elégedett is vagyok. Várom, mit hoz a jövő, és ahogy már említettem, a lehetőségeket. Az első helyen természetesen a család áll, hogy bizonyos dolgokat csinálhassunk, hogy utazhassunk, együtt a családdal, nem pedig – ahogy egyik-másik alkalommal történt – úgy lenni valahol, hogy nem is igazán szeretnék ott lenni.

Mit gondol, ki lesz elöl a következő két versenyen? Sebastian Vettel?
Schumacher: Természetesen, magától értetődik, hiszen Sebastian jó barátom, és már egész szezon alatt is neki szurkoltam. Így természetesen remélem, hogy az utolsó két versenyen megnyeri a címet. Az előjelek jók, egyértelműen övé a legerősebb csomag, a következő verseny valószínűleg nagy kihívás lesz, de nagyon is biztos vagyok abban, hogy Brazília fekszik majd neki, és úgy vélem, hogy ezt majd bizonyítja is majd nekünk, és elhozza a címet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése